ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРЕРОБКИ СОЇ МЕТОДОМ ФОРПРЕСУВАННЯ – ЕКСТРАКЦІЯ - САЛЄБА, Л.; САРІБЄКОВА, Д.; МЕЛЕХОВА, Н. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі проведено дослідження впливу фізико-хімічних показників різних сортів соєвого насіння на процеси екстрагування олії при переробці сої, а також визначення якісних показників продуктів переробки сої – пелюстки, шроту і олії. Для дослідження обрано зразки насіння сої трьох сортів: Мрія, Скеля і Українка, різної вологості та ступеню засміченості. Для визначення показників якості насіння сої в роботі використовували інфрачервоний аналізатор Perten DA 7250 та фізико-хімічні методи у відповідності до ДСТУ. Використано схему переробки сої методом форпресування – екстракція гексаном на підприємстві ТОВ «Таврія Агроінвест». Показано, що зі зволоженої сировини (18,5%) одержують олію з більшим кислотним і пероксидним числами. Йодне число та температура помутніння соєвої олії такого зразка також вищі за показники, отримані для сухого насіння. Визначено показники якості соєвого шроту для досліджених сортів соєвого насіння. Шрот з насіння сої сорту Мрія є менш очищеним від вологи та сирого жиру, а його підвищене кислотне число може скоротити термін зберігання.
Keywords: екстрагування; насіння сої; соєва олія; соєвий шрот; гексан