АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕЯКИХ КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ ГАЛТУВАЛЬНОЇ МАШИНИ З ДВОМА РОБОЧИМИ ЄМКОСТЯМИ, ЩО З’ЄДНАНІ МІЖ СОБОЮ ОБЕРТАЛЬНОЮ КІНЕМАТИЧНОЮ ПАРОЮ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, М.; ПАНАСЮК, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Запропоновано просторовий статично визначений механізм галтувальної машини типу «Turbula» без наявності пасивного зв’язку у її кінематичному ланцюзі. Таку конструкцію машини реалізовано за рахунок введення у кінематичний ланцюг додаткової рухомої ланки – другої робочої ємкості. Експлуатація даної конструкції машини дозволяє значно підвищити продуктивність обробки деталей за рахунок того, що виникає можливість на одній машині одночасно виконувати дві різні технологічні операції або одночасно обробляти дві партій різних деталей. Описано принцип роботи механізму та машини. Виконані аналітичні дослідження основних геометричних та конструктивних параметрів галтувальної машини з двома робочими ємкостями, що, в цілому, забезпечують її раціональне функціонування. Встановлено взаємозв’язок між геометричними параметрами рухомих ланок машини та зміною амплітуди їх переміщень. Зокрема, отримані математичні залежності, які дають можливість розрахувати амплітуду зміни кута між осями двох ємкостей, а також амплітуду зміни відстані між взаємно перпендикулярними геометричними вісями кріплення вилок до робочих ємкостей. Отримані результати аналітичних досліджень можуть бути використані у відповідних конструкторських бюро машинобудівних підприємств на стадії проектування галтувального обладнання зі складним просторовим рухом робочих ємкостей.
Keywords: пасивний зв’язок; кінематичний ланцюг; шатун; галтування; робоча ємкість