ІННОВАЦІЙНІ ЗАСОБИ ДЛЯ ВИВАНТАЖЕННЯ СТЕБЛОВИХ КОРМІВ З ТРАНШЕЙНИХ СХОВИЩ - РУТКЕВИЧ, В.; КУШНІР, В.; ОСТАПЧУК, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Розглядається питання підвищення ефективності процесу та технічних засобів для вивантаження стеблових кормів з траншейних сховищ. Зазначається необхідність створення сучасної, високотехнологічної і конкурентоспроможної техніки для тваринницьких підприємств, відповідних типорозмірних рядів ферм при різних технологіях утримання тварин, орієнтуючись на використання швидкозбірних конструкцій та обладнання у блочно-модульному виконанні. Оскільки існуюче обладнання не відповідає зоотехнічним вимогам до вивантажувачів стеблових кормів: порушується щільність корму в сховищі на глибину до 2–2,5 м, що призводить до повторної ферментації корму та зменшення поживної цінності. Представлені основні напрямки розвитку вивантажувачів стеблових кормів, що направлені на зменшення втрат поживності  корму при вивантаженні їх із широковживаних траншейних сховищ, що є проблемою кормовиробництва. Представлені  конструктивні і технологічні виконання та найбільш оптимальний варіант виконання. Зазначено необхідність обладнання даних технічних засобів інтелектуальними (адаптивними) приводами робочих органів з метою зменшення  потужності виконавчих гідродвигунів. Створення інноваційних засобів для вивантаження стеблових кормів  з траншейних сховищ дозволить забезпечити підвищення рівня механізації навантажувально-розвантажувальних робіт, якості виконання технологічної операції відокремлення корму від кормового моноліту та зниження собівартості сільськогосподарської продукції. Дані рекомендації по збереженню аеробної стабільності корму в кормовому моноліті та підвищенню ефективності роботи засобів для вивантаження стеблових кормів з траншейних сховищ.
Keywords: інноваційні технології; стебловий корм; навантажувач; траншея; привод; робочі органи; потужність; ефективність; продуктивність