ДОСЛІДЖЕННЯ КОНСТРУКТИВНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ НАЦІОНАЛЬНИХ СОРОЧОК ДЛЯ ОЗДОБЛЕННЯ СУЧАСНИХ ЖІНОЧИХ СУКОНЬ, ВИКОНАНИХ В ЕТНО-СТИЛІ - ЗАСОРНОВА, I.; ОЧКУРЕНКО, В.; ЗАСОРНОВ, О.; ТЄЛУШКІНА, О.; САРАНА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі проведено наукові дослідження різних видів українських національних жіночих сорочок бойківського регіону кінця ХІХ початку ХХ століття щодо конструктивно-технологічних рішень.Авторами розроблено класифікатор конструктивних елементів українських національних сорочок Бойківщини. На основі розробленого класифікатора сформовано масив конструктивних елементів українських національних сорочок Бойківщини.Представлено результати досліджень щодо визначення кольорової гами матеріалів, які використовувались для виготовлення національних сорочок Бойківщини. Визначено, що найбільш зустрічними кольорами були: блакитний, бежевий, білий і бордовий.Визначено RGB-параметри відтінків кольорів матеріалів, які запропоновано використовувати при проєктуванні сучасних жіночих суконь, виконаних в етно-стилі.За результатами проведених досліджень, розроблено ескізи трьох моделей жіночих суконь. Модель А сучасної жіночої сукні, виконаної в етно-стилі, відшито в промислових умовах.
Keywords: національна сорочка; класифікатор; жіноча сукня; вишивка; конструктивно-технологічні рішення; колір; частота зустрічності; RGB-параметри