ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ТЕМПЕРАТУРИ ВІДГОНКИ ПАЛИВА НА ЙОГО ОСНОВНІ ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ - ГАНЗЮК, А.; МАСЛО, Л. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Широке і неухильне збільшення масштабів застосування природних адсорбентів обумовлено тим, що володіючи розвиненою питомою поверхнею і хорошими (часто специфічними), відбілюючими властивостями, вони в десятки разів дешевше штучних адсорбентів. У зв'язку з цим спрощується технологія їх застосування: зі схеми часто виключають стадію регенерації. Хімічна та термічна стабільність сапонітів, а також іонообмінні властивості, відкривають можливості для створення пористих матеріалів на основі природних мінералів з контрольованими властивостями, що здатні замінити синтетичні аналоги, отримання яких пов'язане з високими технологічними витратами.  Вивчено доцільність очищення вуглеводневих сумішей з використанням гранульованого сапоніту з метою отримання високооктанових палив. Досліджено вплив температури відгонки палива на його основні фізико-хімічні показники. Оцінено фракційний склад палива,  на який впливають такі показники, як: швидкість прогріву двигуна, зношування циліндрично-поршневої групи.
Keywords: адсорбція; нафтопродукти; хроматографія; октанове число; сапоніт; тиск насиченої пари