ОБҐРУНТУВАННЯ СТРУКТУРИ ПРИСТРОЮ ДІАГНОСТУВАННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ РОЗПОДІЛЬНИХ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ - ГОНЧАРЕНКО, Ю.; КОВБАСЮК, С.; ПОЛЕЩУК, І.; ТЕПТЯ, В.; ПРЯДКО, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Дане наукове дослідження присвячене обгрунтуванню структури  пристрою технічного стану розподільних електричних мереж. В роботі розглянуто будову пристрою діагностики технічного стану ліній електропередачі та запропонована його функціональна схема. В статті описано принцип роботи діагностичного пристрою згідно функціональної схеми. Розглянуто схема ЛЕП з трьома розгалуженнями та часовими відмітками від відомих місць, які мають неоднорідності при зондуванні основним діагностичним пристроєм та схема ЛЕП з трьома розгалуженнями та часовими відмітками від відомих місць, які мають неоднорідності при зондуванні допоміжним діагностичним пристроєм. Запропонований пристрій діагностування технічного стану розподільних електричних мереж оснований на способі обробки радіолокаційного сигналу з частотною модуляцією безперервної хвилі. На відміну від існуючих пристроїв,  даний пристрій дозволяє забезпечити виявлення несправності на окремих ділянках розгалужених ЛЕП; має малу вихідну потужність; значне відношення С/Ш дає можливість діагностувати якість ЛЕП великої протяжності з великою кількістю розгалужених ділянок  та покращити  точність визначення параметрів. Необхідно для діагностування ЛЕП великої протяжності та з великим кількості розгалужень, а також для дослідження ділянок місць неоднорідності з малими амплітудами відбитих сигналів. Діагностичний пристрій може стати основою для створення сучасного всеукраїнського диспетчерського пункту аналізу технічного стану та керування обладнанням електричних мережами лініями  енергопостачання.
Keywords: технічний стан; розподільні електричні мережі; пристрій діагностування; повітряні лінії електропередачі