ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ШЛЯХИ УСУНЕННЯ ПЕРЕВАНТАЖЕНЬ У ГІДРАВЛІЧНИХ СИСТЕМАХ ПРЕСІВ ДЛЯ ВИРУБКИ ДЕТАЛЕЙ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, М.; ПАНАСЮК, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Виконані дослідження роботи гідравлічних вирубних пресів типу «ПВГ 8-2-0» та «ПВГ 8». Такі типи гідравлічних пресів використовуються у легкій промисловості при виготовленні взуття. Зокрема, на пресах типів «ПВГ 8-2-0» та «ПВГ 8» виконується вирубка гумових та картонних деталей низу взуття. Проведені експериментальні дослідження причин перевантажень у гідравлічних системах даних типів пресів. Встановлено, що у кінці процесу вирубки кожної деталі відбувається різке значне стрибкоподібне збільшення тиску у гідросистемі. Таке збільшення тиску виникає у зв’язку з утворенням жорсткої системи ударник – різак – плита. Такі постійні циклічні закиди тиску негативно впливають на експлуатаційні характеристики обладнання, зокрема, призводять до передчасного зносу робочого інструменту та поламок деталей гідросистем. Також були проведені аналітичні дослідження. На основі аналітичних досліджень виконано розрахунок величини «стрибків» тиску у гідравлічних системах пресів, а також виявлено фактори, які впливають на величину перевантажень. Встановлено, що одним із основних факторів, який впливає на величину перевантаження, являється жорсткість системи. Отримані математичні залежності між модулем пружності металевих елементів гідросистеми, їх геометричними параметрами та величиною закиду тиску. Наведено вичерпні рекомендації щодо вдосконалення конструкцій пресів, що створюють умови для зниження перевантажень у їх гідравлічних системах під час процесу вирубки деталей. Встановлено, що для зниження перевантажень під час вирубки у гідравлічні системи пресів необхідно додавати пружні елементи – ємкості з повітряною подушкою або підпружиненим поршнем (акумулятори), короткі ділянки трубопроводів з еластичними стінками, що будуть забезпечувати можливість їх тимчасової пружної діаметральної деформації. Запропоновано методику розрахунку величини закиду тиску у гідросистемах типових пресів на прикладі пресу «ПВГ 8-2-0». Отримані результати досліджень можуть бути корисними та використані у відповідних конструкторських бюро машинобудівних підприємств на стадії проектування даного обладнання.
Keywords: вирубний прес; різак; деталі взуття; гідросистема; закиди тиску