METAMORPHIC TESTING-AS-A-SERVICE: НОВИЙ ШАБЛОН ПРОЄКТУВАННЯ ХМАРНИХ БЕЗСЕРВЕРНИХ СИСТЕМ МЕТАМОРФІЧНОГО ТЕСТУВАННЯ - ЮСИН, Я.; ЗАБОЛОТНЯ, Т. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Задача забезпечення якості програмних систем в ІТ досі залишається актуальною, при чому через зростаючу складність цих систем все складніше стає застосування старих методів автоматизованого тестування. Одним із нових методів автоматизованого тестування є метаморфічне тестування, яке може бути застосованим до систем будь-якої складності та яке може ефективно виконуватись у хмарі. Проте, програмне забезпечення для виконання метаморфічних тестів у хмарі досі знаходиться у початковій фазі свого розвитку, що викликано поки що невеликою популярністю методу в індустрії.  Відповідно, метою даної роботи є удосконалення програмного забезпечення для виконання метаморфічних тестів у хмарі шляхом розроблення відповідного шаблону проєктування, що покращить отримувані результати за метриками якості програмного коду. Для досягнення поставленої мети розроблено новий шаблон проєктування MTaaS, в основу якого покладено ідеї декомпозиції метаморфічного зв’язку на окремі складові разом з автоматичною кодогенерацією тіл зв’язків та функцій. Поєднання цих двох ідей дозволяє розробнику зосередитись тільки на написані логіки метаморфічних зв’язків, приховуючи від нього всі інші деталі (такі як створення безсерверних функцій). Для оцінювання розробленого шаблону проєктування розроблено дві програмні системи метаморфічного тестування одного і того самого програмного артефакту: одна програмна система реалізована без використання шаблону MTaaS, інша з його використанням. При оцінювані використано наступні чотири метрики якості програмного коду: індекс підтримуваності, цикломатична складність, зв’язність класів, кількість рядків коду. Аналіз отриманих результатів показав покращення метрик індекса підтримуваності та зв’язності класів, при відсутності погіршення інших двох. Таким чином, проведене оцінювання показало ефективність використання розробленого шаблону проєктування при розроблені програмних систем метаморфічного тестування на основі безсерверних обчислень.
Keywords: метаморфічне тестування; хмарні обчислення; безсерверні обчислення; шаблон проєктування