МЕТОД ПОБУДОВИ МАТРИЧНИХ РЕШІТОК КАРДАНО ДЛЯ СТИСНЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ - РОЗЛОМІЙ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Стаття присвячена методу побудови матричних решіток Кардано для стиснення та прихованої передачі даних. Розроблений метод грунтується на комплексному використанні існуючих підходів та методик захисту інформації. Зокрема, на класичному шифрі маршрутної перестановки – шифрувальної решітки Кардано. Шифрувальна решітка Кардано побудована на основі частотного аналізу англомовного тексту та застосування операцій матричного критографічного перетворення. В подальшому запропонований метод дозволить побудувати нові алгоритми шифрування інформації за аналогією шифрувальної решітки. Також, створені алгоритмічні моделі є базисом для побудови методу стиснення та прихованої передачі даних.
Keywords: частотний аналіз текстів; надлишковість; кодування; шифрувальна решітка; стиснення інформації; прихована передача даних