МЕТОД ГЕОМЕТРИЧНОЇ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ДІЛЯНОК ОБЛИЧЧЯ ДЛЯ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЗМІН ЕМОЦІЙНОГО СТАНУ - КАЛИТА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Станом на тепер актуальними залишаються інформаційні системи візуального спостереження для забезпечення безпеки, що ґрунтуються на розпізнаванні змін емоційного стану людини. Для покращення роботи подібних систем у даній роботі запропоновано метод геометричної інтерпретації ділянок обличчя, що призначений для автоматизованого відображення мімічних проявів емоцій людини у вигляді кількісних характеристик геометричних фігур на обличчі людини. Вихідними даними методу є кількісні вираження семи фігур у вигляді кількісних ознак, що застосовуються надалі для класифікації емоційних виразів обличчя. Проведено валідування запропонованого методу за допомогою гіперплощинної класифікації. Результати обчислювальних експериментів підтвердили ефективність запропонованого методу для задачі класифікації змін емоційного стану. Крім того, використання простих математичних обрахунків у нашому методі дало змогу суттєво знизити обчислювальну складність проти аналогів.
Keywords: розпізнавання емоцій; виявлення обличчя; мімічні прояви; кількісна інтерпретація обличчя; інформаційна безпека; гіперплощинна класифікація