АБСТРАКТНА МОДЕЛЬ ВПЛИВІВ ЗЛОВМИСНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА МЕТОД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДМОВОСТІЙКОСТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - СТЕЦЮК, М.; КАШТАЛЬЯН, А. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі запропонована абстрактна модель впливів зловмисного програмного забезпечення (ЗПЗ) дає змогу розглядати об’єкти комп’ютерної системи, на які можуть впливати ЗПЗ та комп’ютерні атаки. І, тому, вона була використана як основа для розробленого нового методу забезпечення відмовостійкості спеціалізованої ІТ в умовах впливів ЗПЗ та комп’ютерних атак.В результаті, застосування розробленого методу здійснюється в системі, яка має механізми для перебудови та використовує надмірності. Особливістю основних кроків розробленого методу згідно параметричного контролю цілісності програмних файлів є можливість його застосування до групи програмних файлів, які не мають сталої контрольної суми і, цим самим він розширює можливості відомого методу виявлення ЗПЗ, а саме методу контролю цілісності програм, основаного на підрахунку контрольних сум. Порівняно з відомим застосування цього методу, то в попередніх роботах цей метод не міг бути використаний для контролю цілісності певної групи виконуваних файлів, які мають неоднорідну внутрішню структуру. До цієї групи відносяться і файли типу mde, які отримуються при компіляції програм, написаних в середовищі MS Access. Їх особливістю є та обставина, що вони мають складну внутрішню структуру, яка включає в себе, окрім програмного коду, структури, що є елементами бази даних, такі як таблиці, індекси, схему реляційної бази даних та інші. Цей крок методу розроблений для його застосування в ІС з підвищеною відмовостійкістю та посиленим захистом від ЗПЗ та комп’ютерних атак, а саме у другому, локальному контурі захисту, інтегрованому в програмне забезпечення спеціалізованої ІТ.  Це диктується тією обставиною, що для його реалізації необхідна спеціфична інформація про параметри реалізації програмного файла, яка є невідомою на загальносистемному рівні, але відома на локальному, оскільки є інформацією, отриманою в процесі проектування та реалізації цієї частини спеціалізованої ІТ як єдиного цілого. Тому, розширено сферу застосування методу виявлення ЗПЗ на основі підрахунку контрольної суми на файли з несталими контрольними сумами, як кроку методу забезпечення відмовостійкості ІТ.В результаті застосування розробленого методу здійснюється в системі, яка має механізми для пербудови та використовує надмірності. Для дослідження розробленого методу розроблено методику оцінювання його ефективності в частині надмірногстей та резервування. Проведені експериментальні дослідження та оціночні розрахунки підтверджують ефективність розробленого методу забезпечення відмовостійкості ІТ в умовах впливів ЗПЗ та комп’ютерних атак.
Keywords: метод забезпечення відмовостійкості; зловмисне програмне забезпечення; спеціалізовані інформаційні технології; надмірності