ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ОЗДОБЛЕННЯ ТА ДЕКОРУВАННЯ ГОТОВИХ ВИРОБІВ З КРАСТУ В ДИЗАЙНІ ВЗУТТЯ - БАБИЧ, АНТОНІНА; ЛИПСЬКИЙ, ТИМОФІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Використання класичних та інноваційних методів оздоблення готових виробів з Красту різних конструкцій при створенні неповторного дизайну одиничних моделей чи колекцій взуття привертає увагу фахівців модної індустрії різних країн світу починаючи від цікавих і креативних ідей у вигляді ескізів та завершуючи  кінцевим  етапом робіт їх втіленням  у матеріалі. Створення  дизайну взуття з Красту шляхом оздоблення чи декорування готових виробів однакових або різних конструкцій поверхневим нанесенням покриття, декорування заготовки аплікацією, тонуванням чи розписом – це сміливий виклик дизайнера суспільству, його креативна ідея бачення світу емоцій, моди і краси. Оскільки оздоблювати і декорувати готові вироби у різний спосіб можна як нові так і вживані - це є частково можливістю заощадження природних та промислових ресурсів, якщо мова йде про натуральні шкіри Краст для виробництва взуття, а також можливість зменшити кількість відходів даного сегменту виробів шляхом їх естетичного оновлення у такий спосіб.В статті  досліджено, проаналізовано та доведено теоретико-практичним шляхом питання актуальності і технологічної можливості використання методів оздоблення і декорування готового взуття з Красту в дизайні одиничних екземплярів і колекцій  взуття.Проаналізовано питання використання методології Critical Fashion Practice в дослідженні дизайну взуття, доведено теоретично доцільність даної розробки. Наведено порівняльний аналіз систем освіти з дизайну виробів модної індустрії та історії моди.Наведено результати теоретико-практичних досліджень щодо можливості використання сміливих конструктивних та оздоблювальних  ідей і технологічних рішень у взутті з Красту різного асортименту.Розроблено ескізні дизайн проєкти одиничних моделей та колекцій взуття з Красту на основі яких виготовлено зразки та капсульні колекції виробів оздоблених  різними методами для візуалізації задуму авторів. Дані розробки виготовлено в умовах взуттєвого хабу кафедри технології моди КНУТД та представлено на міжнародних конкурсах молодих дизайнерів «Сузір’я каштан» і «Печерські каштани», м. Київ КНУТД (2024).
Keywords: дизайн взуття; методи оздоблення; критична практика моди; концепція; теорія і практика моди; готовий виріб