СИСТЕМА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ЗАМОВЛЕНЬ ПОВІТРЯНИМИ ТРАНСПОРТНИМИ ОДИНИЦЯМИ (ДРОНАМИ) У ДИНАМІЧНІЙ МЕРЕЖІ - МІХАЛЕВCЬКИЙ, ВІТАЛІЙ; СКРИПНИК, ТЕТЯНА; ТИМЧУК, МАРІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В статті запропоновано підхід до перевезення замовлень повітряними транспортними одиницями (дронами) у динамічній мережі.Проблематика застосування дронів як транспортних одиниць у логістичній сфері перевезень з кожним роком набуває більшого значення. Ріст технологій змушує різного роду підприємства та організацій залучатися до використання сучасного інформаційного та технічного забезпечення, щоб задовольнити потреби свого підприємства та складати конкуренцію своїм опонентам. Тому, одним із наступних кроків у транспортній логістиці може стати саме використання дронів та супровідного програмного забезпечення для управління ними. Ідея впровадження доставки замовлень повітрям зараз лише на етапі становлення та її успішне застосування залежить від переліку факторів, одним з яких є використання програмного забезпечення для оптимальної роботи системи. Принцип роботи полягає у наступному: компанія надає відкритий API-сервіс для створення запиту про доставку як і звичайним користувачем через додаток, сайт чи фізичне відділення, так і підприємцям та компаніям можливість інтегрувати API з своїм сервісом. Система логістики передбачає собою наявність центрів, де у кожному є наявність певної кількості транспортних засобів (дронів), їх поточну одиницю готових до роботи, максимальну та залучену до роботи кількості.Напрямком практичного використання розробленого методу та засобів є автоматизація вибору оптимального маршруту доставки замовлення в динамічній мережі на основі хмарних технологій.
Keywords: доставка замовлень; безпілотний літальний апарат; дрон; транспортна логістика; логістичний центр