ВПРОВАДЖЕННЯ ВИХРОВИХ МАШИН НА ХЛІБОПЕКАРСЬКЕ ВИРОБНИЦТВО - САВЧЕНКО, МАРИНА; РАДЧУК, ОЛЕГ; КОШЕЛЬ, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Виробництво хліба – одна з найважливіших галузей харчової промисловості, яка забезпечує населення основним продуктом харчування. Якість хліба, борошняних кондитерських виробів, виробів із пшениці безпосередньо залежить від якості сировини, її біологічної цінності та технології виробництва, застосовуваного обладнання. Одним із відповідальних етапів приготування борошна є його просіювання, яке відіграє важливу роль у покращенні характеристик борошна і, відповідно, готового продукту. Виробництво харчових продуктів супроводжується утворенням відходів, які, в будь-якому разі, потрапляють у навколишнє середовище без належного очищення, особливо на великих підприємствах із застарілими технологіями та обладнанням. Використання такого обладнання призводить до тяжких захворювань працівників. Нині на харчових підприємствах переважають рідкі відходи, які є значним забруднювачем. Актуальною проблемою сьогодення є очищення запилених газів на елеваторах, борошномельних, крупорушних, комбікормових заводах, зерносховищах, зерносушарках, сільськогосподарських підприємствах. Тому у роботі проведено експериментальне та теоретичне дослідження щодо визначення ефективності вловлювання борошна вдосконаленими вихровими установками. Досліджено виділення твердих часток із пилового потоку борошна. Визначено загальний ККД пристрою при зустрічних закручених потоках. Проведено ситовий аналіз борошна. Отримано фракційні зразки пилодисперсних частинок борошна. Вивчено процес сушіння вологого борошна в апаратах із протилежними закрученими потоками з метою його подальшого використання в борошняних кондитерських виробах. Доведено перспективність використання запропонованого вихрового пиловловлювача як сушильного пристрою. Проведені експериментальні та теоретичні дослідження з визначення ефективності вдосконалених вихрових установок, виділення твердих частинок із запиленого повітря на основі борошна, визначення загальної ефективності, розміру фракцій, ситового аналізу борошна та дослідження досліджено вологе борошно для сушіння в АКСФ, що свідчить про те, що пристрій із зустрічними закрученими потоками призначений не тільки для уловлювання різного роду пилоподібних харчових продуктів, а й для сушіння того чи іншого продукту, що досить зручно у використанні
Keywords: борошно; борошняні кондитерські вироби; білок; біологічна цінність; пиловловлювач; харчовий продукт