ІНТЕГРАЦІЯ П’ЄЗОЕЛЕКТРИЧНИХ ГЕНЕРАТОРІВ У ВЗУТТЯ - ПЕРВАЯ, НАТАЛІЯ; ХОМЕНКО, ВОЛОДИМИР; КУЧЕР, АНАСТАСІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Дослідження спрямоване на інтеграцію п'єзоелектричних генераторів у взуття для ефективного перетворювання механічної енергії, що виникає під час життєдіяльності людини, в електричну енергію. З цією метою було визначено раціональне розташування п'єзоелементів у взутті, враховуючи розподіл тиску на стопу та анатомо-морфологічну будову стопи, розроблено вкладну устілку з інтегрованими п’єзоелектричними генераторами. Визначено, що для зарядження конденсатора ємністю в 2Ф знадобилося шість п’єзоелементів PZT розміщених на устілці в зоні відбитка п’ятки, близько 1200 кроків, щоб підвищити напругу від 0 до 2 В, але для підвищення напруги до 4 В знадобилося 5000 кроків.Результати цього дослідження показали, що при інтеграції п’єзоелементів у взуття, електроенергія, яка генерується під час ходьби людини, може бути ефективно накопичена в гібридних конденсаторах. Це відкриває нові перспективи для живлення портативних пристроїв, що сприятиме енергозбереженню та розвитку альтернативних джерел енергії.