ВИБІР РАЦІОНАЛЬНОГО ТИПУ ВІБРОЗБУДУЖУВАЧА ДЛЯ ІНЕРЦІЙНИХ ВИБИВНИХ РЕШІТОК - ПОЛІЩУК, ЛЕОНІД; КУДРАШ, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Лиття є одним із типових способів отримання заготовок у машинобудуванні та інших галузях. Зокрема лиття у піщані форми є найбільш поширеним методом для чорних та кольорових металів. Використання цього способу лиття вимагає подальшої вибивки виливків із форм та опок, що є складною технологічною операцією, яка вимагає застосування різних видів відповідного вібраційного обладнання зокрема інерційних вибивних решіток. Автоматизація та безперервний розвиток виробництва ставить задачі щодо модернізації вібраційного обладнання та розробки нових конструктивних рішень з урахуванням можливості забезпечення необхідних режимів роботи, специфічних умов експлуатації, вимог до довговічності, безвідмовності, ремонтоприданості та безпеки використання. Важливим конструктивним елементом вібраційного обладнання є віброзбуджувачі, від яких залежить ефективність процесу вилучення виливок із опок. Проаналізовано відомі технічні рішення віброзбуджувачів присвячених вирішенню цієї задачі та виділено основні напрямки удосконалення конструкції віброзбуджувачів, а також проблеми, що потребують пошуку ефективних рішень. Розглянуто типові конструкції та проаналізовано найбільш поширені види вібраційного обладнання для вибивання виливків. Виділено основні типи приводів віброзбуджувачів, що використовуються в інерційних вибивних решітках залежно від специфіки виробництв. Якими є – ексцентрикові, кулачкові, дебалансні, пневматичні та електромагнітні. Здійснено аналіз конструкцій віброзбуджувачів та їх приводів і виокремлено основні переваги та недоліки. Зроблено висновок про необхідність і доцільність зменшення ваги та спрощення конструкцій, розширення діапазону робочих режимів цих приводів. Запропоновано використання гідравлічного привода віброзбуджувача, що дозволить покращити характеристики інерційних вибивних решіток, надасть можливість роботи із до- та післярезонансними частотами, розширити діапазон робочих амплітуд та збільшити номенклатуру оброблюваних форм. Зазначено доцільність та перспективність розробки нового технологічного обладнання зокрема віброзбуджувачів з гідроприводом.
Keywords: віброзбуджувач; вібрації; вибивна решітка; гідропривід; форма; виливок