ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ ТАХОМЕТРИЧНИХ ЛІЧИЛЬНИКІВ ГАЗУ - ГОРЖИЙ, ІГОР; ПИСАРЕЦЬ, АННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Вирішення проблем, пов'язаних з точним обліком природного газу, потребує комплексного підходу, який охоплює розробку та впровадження нових технологій, а також вдосконалення існуючих приладів обліку. Для комерційного обліку газу широкого розповсюдження набули прилади, що базуються на різних методах вимірювання [1]. При цьому особливе місце посідають тахометричні лічильники, а саме: мембранні, роторні та турбінні. Основну увагу у роботі приділено розробці методики розрахунку моменту інерції чутливого елементу роторного лічильника газу, що є особливо важливим етапом проєктування таких приладів.Запропоновано алгоритм визначення моменту інерції вісімкоподібного ротора, що передбачає умовний його поділ на окремі геометричні складові: вал, голівку зубця та центральну частину. Авторами отримано математичні вирази для моментів інерції кожної складової та ротора в цілому. Перспективою подальшої роботи є дослідження впливу геометричних параметрів чутливого елементу на метрологічні характеристики роторного лічильника газу.
Keywords: газ; тахометричний лічильник газу; роторний лічильник газу; проектування; чутливий елемент; момент інерції