ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ТОРЦЕВОГО ФРЕЗЕРУВАННЯ СТАЛЕЙ ВИСОКОЇ ТВЕРДОСТІ КУБІЧНИМ НІТРИДОМ БОРУ - АНТОНЮК, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті представлено результати комплексного аналітичного дослідження впливу різних параметрів торцевого фрезерування на оброблюваність сталей високої твердості. Основна увага приділена використанню інструментів з полікристалічного кубічного нітриду бору (ПКНБ) без покриттів та з покриттями,, які демонструють високу зносостійкість і стабільність при обробці твердих важкооброблюваних матеріалів. Аналітичні дослідження включають в себе аналіз впливу параметрів різання, таких як швидкість різання, глибина різання, подача, а також методів охолодження і змащення на якість оброблюваної поверхні та зносостійкість інструментів. Використання інструментів із ПКНБ різних груп з різною геометрією дозволяє значно покращити продуктивність процесу і знизити витрати на обслуговування, завдяки їх здатності витримувати високі температури і умови високих механічних навантажень. В рамках експерименту проведено порівняння ефективності інструментів із ПКНБ різних груп. Показано, що інструменти із ПКНБ забезпечують кращу якість обробленої поверхні та менше зношуються в умовах високошвидкісного фрезерування. Розглянуто різні методи охолодження, як вони впливають на зносостійкість інструментів і якість оброблюваної поверхні. Особлива увага приділена оптимізації параметрів торцевого фрезерування для досягнення максимальної ефективності процесу, зокрема зменшення показників шорсткості поверхні сталей високої твердості. Розроблено рекомендації щодо вибору оптимальних режимів різання, які дозволяють зменшити зношування інструментів і покращити показники шорсткості оброблюваної поверхні. Стаття також розглядає перспективи впровадження нових технологій і матеріалів у виробництво, що можуть суттєво вплинути на ефективність торцевого фрезерування сталей високої твердості. Представлені результати аналітичного дослідження можуть бути корисними для інженерів і технологів, які займаються розробкою та вдосконаленням процесів обробки твердих матеріалів для подальшого покращення показників шорсткості при торцевому фрезеруванні.
Keywords: торцеве фрезерування; сталі високої твердості; полікристалічний кубічний нітрид бору; зносостійкість; якість поверхні; оптимізація параметрів