РЕЗУЛЬТАТИ ВИЗНАЧЕННЯ КІНЕТИКИ ВОЛОГОВМІСТУ І ТЕМПЕРАТУРИ В М’ЯСІ ЗА КОНДУКТИВНОГО СУШІННЯ В УМОВАХ СТИСНЕННЯ ДО КРИТИЧНОЇ ТОЧКИ ВОЛОГОВМІСТУ - ПОНОМАРЕНКО, БОГДАН; СКРИПНИК, ВЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Сушені продукти користуються значним попитом завдяки збереженню поживних властивостей, тривалому терміну придатності до споживання, а також зручному транспортуванні тощо. Однак процес сушіння харчової сировини часто супроводжується високими витратами енергії. Зниження цих витрат є актуальною задачею у зв’язку із теперішньою ситуацією в енергетиці України. Кондуктивне сушіння є одним із наявних методів, за якого можна знизити споживання енергії, але наразі недостатньо вивчений. Зокрема, сушіння м’яса таким способом в умовах двостороннього підведення теплоти із стисненням відкриває нові можливості для низки досліджень, спрямованих на зниження витрат енергії та скорочення тривалості цього процесу. У цій статті представлено результати експериментів сушіння м’яса різної товщини (0,003 м,  0,005 м та 0,007 м) кондуктивним способом із стисненням його нагрівальними поверхнями із навантаженням 10 кг, 20 кг та 30 кг на протязі першого періоду сушіння, тривав до критичної точки вологовмісту Wкр. Авторами розроблено аналітичну модель такого процесу, встановлено та проаналізовано фактичну кінетику вологовмісту та температури, які продемонстрували схожу з рештою способів динаміку протягом усього процесу. При цьому, отримані дані свідчать про те, що встановлені кінетики є скороченими у часі в умовах стиснення. Визначено, що подальше сушіння із стисненням після досягнення критичної точки Wкр недоцільне, оскільки залишкова волога за таких умов видаляється значно повільніше. Тому стиснення у другому періоді лише збільшує тривалість процесу і підвищує витрати енергії. Результати експериментів показали, що найкращі показники процесу досягалися при товщині зразка δ = 0,003 м і стисненні із навантаженням G = 30 кг.
Keywords: кондуктивний; кінетика; стиснення; вологовміст; температура; сушіння