МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ЕКОСИСТЕМНИХ ПОСЛУГ НА ОЦІНКУ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ МЕТОДОМ КІНЦЕВОЇ ТОЧКИ - ПАСЛАВСЬКИЙ, МИХАЙЛО; РУДА, МАРІЯ; ДЖУМЕЛЯ, ЕЛЬВІРА; СОКОЛОВ, СЕРГІЙ; ПАСЛАВСЬКИЙ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Коефіцієнти характеристик і рамки, розроблені в цій статті, описують відносний внесок впливу зайнятості землекористуванням та зміни у землекористуванні (як об’єкта потоку інвентаризації) у пошкодженні екосистемних послуг, виміряного в біофізичних одиницях. Узагальнені коефіцієнти характеристик та рамки базуються на зв’язку цих нових середніх категорій впливу з трьома традиційними зонами захисту, що стосуються здоров’я людини, природного середовища (часто називають «якістю екосистеми») та природних ресурсів. Цей проміжний підхід додає більше «шуму» існуючим протоколам методики оцінки життєвого циклу, потенційно зменшуючи легкість інтерпретації особами, які приймають рішення. Підхід на основі кінцевої точки, хоч і передбачає компроміс навколо підвищених вимог до даних для практиків, забезпечить легше розуміння тим, хто приймає рішення. У цій статті пропонується підхід для включення чистих змін постачання екосистемних послуг, як впливу на кінцеву точку в нових трьох зонах захисту в оцінці життєвого циклу. Ця пропозиція базується на опрацьованій літературі, яка вивчає потенціал для включення екосистемних послуг в методиці оцінки життєвого циклу, і намагається усунути деякі обмеження існуючих підходів. Моделювання впливу вітроенергетичної установки на постачання еоксистемних послуг в методику оцінки життєвого циклу має враховувати як використання постачання екосистемних послуг для асиміляції викидів, так і зміну постачання екосистемних послуг через стрес та/або трансформацію просторово-часової геосистеми. Представлений тут підхід забезпечує платформу для цього. Хоча запропонована концептуальна основа готова до застосування, є деякі проблеми. Вони стосуються того, яку саме екосистемну послугу слід включити, як зважити різні екосистемні послуги та впливи, а також створення бази даних впливів еоксистемних послуг для фонових процесів. Запропонована структура потребує більше даних і досліджень для розробки специфічних для екосистемних послуг просторово-часової геосистеми коефіцієнту характеристики перетворення результатів інвентаризації життєвого циклу в загальну одиницю показників категорії впливу, але може спиратися на існуючий природний капітал та інструменти моделювання оцінки екосистемних послуг і дані для цього.
Keywords: моделювання; стійкість; життєвий цикл; екосистемні послуги; складна технічна система; зони захисту; потенційно уражена фракція; потенційно зникла фракція