ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ДЛЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ КЛІНІКИ З МОЖЛИВІСТЮ ВИЯВЛЕННЯ КАРІЄСУ НА ПАНОРАМНИХ ЗНІМКАХ ЗУБІВ - КРИВЕНЧУК, Юрій; ОЛЕСКЕВИЧ, Софія (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У нинішньому сценарії основні проблеми здоров’я ротової порожнини людини є надзвичайно важливою сферою дослідження. Двомірне рентгенографічне зображення зубів широко використовується для аналітичного аналізу багатьох стоматологічних захворювань, одним з яких є карієс. Карієс зубів — багатофакторне захворювання, яке може бути спричинене взаємодією між генетичними факторами та факторами ризику навколишнього середовища. Незважаючи на наявність інструментів для оцінки ризику виникнення карієсу, моделі прогнозування не є оптимальними та доступними у сучасній стоматології. Після проведеного аналізу було виявлено, що доцільним завданням буде побудувати нову модель, яка зможе бути інтегрована у будь-який сайт та сервіс стоматологічної клініки. Це дозволить лікарям зробити процес визначення захворювання прозорішим, а також дасть можливість пацієнтам пройти безкоштовну «консультацію» завдяки методам штучного інтелекту.
Keywords: карієс; зуби; згорткові нейронні мережі