ВИВЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ФЛОКУЛЯЦІЇ ТА КОАГУЛЯЦІЇ ПРИ ОЧИЩЕННІ ВОДИ ДЛЯ ПРОМИСЛОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ - ОНИЩУК, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Для промислового застосування при очищенні води важливими критеріями є вибір методики освітлення. У статті розглянуто методики дослідження процесу коагуляції та флокуляції. На сьогодні актуальним є вдосконалення методики та використання флокулянтів і коагулянтів, які пришвидшують процес коагуляції та флокуляції. Розглянуто в якості коагулянтів сірчанокислий солі Al2(SO4)3 і FeSO4. Відмічено перевагу над солями алюмінію, оскільки солі заліза можуть використовуватися для очищення вод з різним сольовим складом і різними значеннями рН, краще діють при низьких температурах, характеризуються більшою міцністю і крупністю пластівців. Досліджено та розглянуто застосування і вплив катіонного флокулянта «PuroFloc 890» або аніонного «Flopam», які дозволяють виконувати освітлення води без застосування коагулянту Було визначено та розглянуто процес утворення коагулянта. Досліджено методи та процеси для інтенсифікації процесу поділу, в тому числі за рахунок укрупнення частинок в агрегаті під дією коагулянтів і флокулянтів (коагуляторів), розділення рідкої та твердої фази. Отримано, що  перевагою отриманого  зваженого шару є те, що він працює по типу фільтру, витягаючи з води дрібнодисперсні частинки. У міру накопичення частинок їх концентрація збільшується і виникає явище стисненого осадження, при якому швидкість осадження зменшується, тому що витрачається енергія на взаємотертя. До зниження продуктивності освітлювача необхідно знижувати швидкість висхідного потоку.
Keywords: коагуляція; флокуляція; флокулянти; коагулят; освітлення води