ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІНИ РЕЖИМІВ РУХУ РОБОЧОГО МАСИВУ В ГАЛТУВАЛЬНІЙ МАШИНІ З ДОДАТКОВОЮ РУХОМОЮ ЛАНКОЮ ПОВЗУНОМ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЗМІНИ КОНСТРУКТИВНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, Марк; ПАНАСЮК, Ігор; ЛИЧОВ, Дмитро; КОШЕЛЬ, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
За допомогою системи автоматизованого проектування SolidWorks виконані аналітичні дослідження галтувальної машини зі складним просторовим рухом робочої ємкості типу «Turbula», яка містить у своєму кінематичному ланцюзі додаткову рухому ланку повзун. На основі проведених аналітичних досліджень визначено взаємозв’язок між зміною режимів руху робочого масиву в середині ємкості, значенням кутової швидкості ведучого валу, масштабним типорозміром та відношенням міжосьової відстані ємкості до міжосьової відстані вилок. Представлена класифікація режимів руху робочого масиву, зокрема, до яких слід віднести каскадний, змішаний та водоспадний режими руху. Кожен режим руху відповідає реалізації відповідних типів галтувальних технологічних операцій або змішування сипких дрібнодисперсних речовин. Встановлений вплив зміни довжини робочої ємкості, яка характеризується відношенням міжосьової відстані робочої ємкості до міжосьової відстані ведучої чи веденої вилок машини, на зміну режимів руху робочого масиву. Отримано математичні залежності для визначення граничної кутової швидкості ведучого валу галтувальної машини типу «Turbula» з додатковою рухомою ланкою повзуном, яка буде відповідати утворенню необхідного режиму руху робочого масиву. Представлені результати аналітичних досліджень можуть бути застосовані у відповідних конструкторських бюро машинобудівних підприємств на стадії проектування обладнання зі складним просторовим рухом робочих ємкостей та галтувальних технологічних процесів.
Keywords: додаткова рухома ланка; повзун; робочий масив; галтування