ФОРМУВАННЯ ВЗУТТЄВОЇ ШКІРИ ЗІ СПИЛКУ ШКУР СВИНЕЙ - ДАНИЛКОВИЧ, Анатолій; ЛІЩУК, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Розроблена технологія формування лакових шкір з високопористого напівфабрикату шкур свиней хромового дублення після його двоїння та застосування ґрунтуючих композицій різного хімічного складу і поліуретанових плівкоутворювачів. Використання пігментованого водного поліуретанового латексу дозволило скоротити тривалість стадії ґрунтування і витрати ґрунтуючої композиції порівняно з попереднім акриловим вирівнювальним і пігментованим ґрунтуванням у два рази та підвищити адгезію покриття до напівфабрикату на 18–21 %. Встановлено, що застосування поліуретанового латексу і реакційноздатної поліуретанової композиції сприяє формуванню лакових шкір з підвищеним опором до мокрого тертя на 27 % та дещо вищими гігієнічними властивостями. За комплексом фізико-хімічних властивостей досліджені лакові шкіри відповідають вимогам ДСТУ 2726-94 «Шкіри для верху взуття. Технічні вимоги» і переважають промислові зразки та можуть бути використані для виготовлення модельного взуття.
Keywords: напівфабрикат хромового дублення; свинячий спилок; ґрунтування; поліуретанове покриття; адгезія; лакова шкіра; фізико-механічні властивості