ЗАСТОСУВАННЯ ТАНІДІВ АКАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЇ ВИГОТОВЛЕННЯ ЕЛАСТИЧНИХ ШКІР - ДАНИЛКОВИЧ, Анатолій; САНГІНОВА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Проведено ІЧ-спектроскопічне дослідження взаємодії колагену дерми з танідами чорнодеревної акації та його використання для додублювання-наповнювання шкіряного напівфабрикату. Використання в процесах додублювання-наповнювання напівфабрикату хромового дублення танідів екстракту акації в комплексі із синтаном БНС забезпечує підвищення їх дифузії в структуру та скорочення тривалості процесу. Застосування танідів екстракту акації в технології виготовлення еластичних шкір дає можливість отримувати наповнений-жирований напівфабрикат з підвищеними фізико-хімічними властивостями – пористістю, об’ємним виходом, повітропроникністю відповідно на 21, 37, 86 % порівняно з напівфабрикатом хромового дублення. Одержані результати дають підстави рекомендувати використання танідів екстракту акації в технологіях виготовлення еластичних шкір широкого асортименту.
Keywords: шкіряний напівфабрикат; екстракт акації; ІЧ-спектроскопія; дифузія; додублювання-наповнювання; фізико-хімічні властивості