ВИКОРИСТАННЯ ОНТОЛОГІЇ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СИСТЕМІ ДЛЯ ДОПОМОГИ У ФОРМУВАННІ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ОСВІТНЬОЇ ТРАЄКТОРІЇ СТУДЕНТІВ - ДУБАС, Юрій; КУНАНЕЦЬ, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У цій роботі розглядається проблема індивідуальної освітньої траєкторії в Україні. Під час дослідження було виявлено, що це питання розглядається переважно з теоретичного аспекту, що призводить до відсутності ефективних та зручних інструментів для практичної реалізації вирішення проблеми. Проведено аналіз існуючих методів і засобів вирішення проблеми. Результати аналізу свідчать про те, що впроваджені інформаційні системи частково задовольняють потреби студентів у формуванні індивідуальної траєкторії.Мета. Розробити модель інформаційної системи для формування індивідуальної освітньої траєкторії студентів вищих навчальних закладів з урахуванням потреб провідних ІТ-компаній та нахилів студентів. Допомога студентам у формуванні IET базується на наборі рекомендацій, сформованих на основі вподобань студентів.метод. Для вирішення поставленої задачі розроблено модель інформаційної системи, яка використовує для роботи два основних модулі. Перший модуль дозволяє користувачеві пройти профорієнтаційний тест, а другий модуль забезпечує семантичний алгоритм визначення дисциплін, які найкраще підходять користувачеві з урахуванням його професійних нахилів. В якості семантичного алгоритму обрано алгоритм Левенштейна з використанням онтології.Результати. У ході дослідження розроблено інформаційну систему, яка дозволяє студентам отримувати рекомендації щодо формування індивідуальної освітньої траєкторії. Проведені експерименти з випадковими вхідними даними показали, що система повністю працездатна і виконує поставлене завдання. Усі робочі аспекти системи представлені в цій роботі за допомогою діаграм UML.Висновки. Формування рекомендацій щодо індивідуальної освітньої траєкторії – складний процес, що потребує значних ресурсів. Використання інформаційних технологій дозволяє спростити цей процес, а розробка інформаційної системи – автоматизувати його та зробити доступним. Впровадження моделі інформаційної системи дозволило зрозуміти всі тонкощі процесу формування рекомендацій та забезпечити їх точність. Функціонування інформаційної системи забезпечувалося використанням двох модулів визначення професійної спрямованості користувача та пошуку відповідної дисципліни. Процес пошуку дисципліни, яка відповідатиме професійним ухилам користувача, базується на роботі із семантикою, для чого використовувалася онтологія. Використання онтології в процесі визначення семантичної близькості за допомогою алгоритму Левенштейна дозволило отримати семантичні одиниці, які максимально наближені до професійних нахилів студента та забезпечують максимально точний результат при формулюванні рекомендацій.
Keywords: індивідуальна освітня траєкторія; інформаційна система; онтологія; відстань Левенштейна