АСПЕКТИ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ В УМОВАХ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - БОЙКО, СЕРГІЙ; ЩОКІН, ВАДИМ; ВИШНЕВСЬКИЙ, СВЯТОСЛАВ; ДАНІЛІН, ОЛЕКСАНДР; ГУСАРОВА, ОКСАНА; ГРИБАНОВА, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Вагомий вплив промислових підприємств провокує різкі кліматичні зміни, які особливо відчутні локально. Такі навантаження на екологію довкілля, спричинені діяльністю промислових підприємств, ставлять під загрозу безпечне існування окремих біологічних індивідів та сталий розвиток суспільного господарства в майбутньому. Однією з вагомих причин таких змін є збільшення викидів парникових газів, шкідливих газів та пилу. Між тим, ряд питань, які стосуються проблеми зменшення екологічного навантаження на довкілля шляхом декарбонізації електроенергетики України, залишаються невирішеними. На даному етапі впровадження, концепція Smart Grid розглядається з точки зору електричних мереж, хоча в майбутньому це буде об'єднання електричної, паливної і теплової мереж. Міжнародне енергетичне агентство розглядає водень як сполучна ланка між цими мережами. Аналіз можливості та особливостей впровадження концепції декарбонізації систем електропостачання промислових підприємств в аспекті сталого розвитку показав актуальність впровадження джерел розосередженої генерації з використання буферних накопичувачів електричної енергії з метою стабілізації рівня генерованої електричної енергії. Запропоновано використовувати твердополімерні електролізери як буферні накопичувачі генерованої електричної енергії джерелами розосередженої генерації на базі відновлювальних джерел.
Keywords: розосереджена генерація; електропостачання; промислові підприємства; декарбонізація; воднева енергетика