АРХІТЕКТУРА ПРОГРАМНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ЗАБРУДНЕННЯ ГРУНТІВ ВНАСЛІДОК ДИФУЗІЇ ДІОКСИДУ АЗОТУ В ГРУНТАХ ТА ГРУНТОВИХ ВОДАХ - ТИМЧИШИН, ВАСИЛЬ; OTOO, ФРАНК (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі запрпоновано архітектуру програмного забезпечення, яке дозволить моделювати процеси забруднення грунтів внаслідок дифузії діоксиду азоту в ґрунтах і грунтових водах. Для досягнення цієї мети використані математичні моделі для прогнозування динаміки концентрацій шкідливих викидів, а також модель дифузії діоксиду азоту у ґрунті і водоймі Застосування математичних моделей дозволить прогнозувати зміни концентрацій діоксиду азоту в певній точці забруднення. Крім того, модель дифузії діоксиду азоту у ґрунті і водоймі допоможе визначити шляхи поширення забруднення та його вплив на навколишнє середовище. Такі моделі базуються на різницевих рівняннях або диференціальних рівняннях в частинних похідних, які дозволяють описати залежність між різними факторами. Архітектура програмного забезпечення включає необхідні модулі для введення початкових умов, виконання обчислень, візуалізації результатів та можливості внесення коректив в моделі при необхідності. Наведено ряд діаграм, які ілюструють особливості взаємодії модулів системи на рівні класів та компонентів.
Keywords: екологічний моніторинг; дифузія діоксиду азоту математичне моделювання; архітектура програмного забезпечення