РОЗРОБКА ТА ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АЛГОРИТМІВ РОЗПІЗНАВАННЯ МІКРОМІМІКИ ДЛЯ АНАЛІЗУ ЛЮДИНИ ЗА ДОПОМОГОЮ ЕМОЦІЙНОГО ШІ - ЯРЕМЧЕНКО, ОЛЕКСАНДР; ПУКАЧ, ПЕТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У цій статті пропонується використовувати мікроміміку, невеликі рухи м’язів обличчя, які важко помітити неозброєним оком, для оцінки психологічного стану за допомогою штучного інтелекту. Метою дослідження є розробка та вдосконалення методів аналізу мікроміміки для точного розпізнавання емоцій та психологічного стану індивідів. У цьому дослідженні ми провели експериментальне дослідження запропонованого методу з використанням відеозаписів осіб у різних емоційних станах. Крім того, наш підхід має кілька переваг порівняно з попередніми методами аналізу мікроміміки. Наприклад, наш метод не покладається на анотацію вручну, яка займає багато часу та може призвести до помилок людини. Натомість наш підхід використовує автоматизований процес, який є більш ефективним і послідовним. У порівнянні з попередніми дослідженнями запропонований метод має ряд переваг, включаючи аналіз мікроміміки в реальному часі, можливість обробки великомасштабних наборів даних і здатність аналізувати складні вирази обличчя. Крім того, запропонований метод долає обмеження традиційних алгоритмів машинного навчання, які є менш ефективними у захопленні часових залежностей у відеоданих. Загалом, запропонований метод продемонстрував багатообіцяючі результати в аналізі мікроміміки та забезпечує міцну основу для майбутніх досліджень у сфері емоційного ШІ.На завершення, результати нашого експерименту та їх порівняння з результатами попередніх досліджень демонструють ефективність та застосовність запропонованого нами методу в аналізі мікроміміки для оцінки психологічного стану за допомогою алгоритмів глибокого навчання. Це дослідження сприяє розвитку емоційного штучного інтелекту та відкриває нові можливості для оцінки психологічного стану за допомогою мікроміміки. Результати цього дослідження можуть бути корисними в різних сферах застосування, включаючи психічне здоров’я, взаємодію людини з комп’ютером і соціальну робототехніку.
Keywords: мікроміміка; емоційний ШІ; психологічний стан; штучний інтелект; розпізнавання виразу обличчя; машинне навчання; аналіз відео; розпізнавання емоцій; взаємодія людини з комп’ютером; психічне здоров’я