ПАРАМЕТРИ ПОТОКІВ ЗЕРНОВИХ МАТЕРІАЛІВ - ХОДЯЧИЙ, ВЛАДИСЛАВ; НІКІТІН, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Необхідність вирішення питань, пов’язаних з вивченням потоків сипких матеріалів, обумовлена розробкою сучасних сенсорів параметрів потоків сипких матеріалів. Зокрема, мова може йти про сенсори обтікання. Даний тип сенсорів є одним з найбільш привабливих для використання в каналах управління і регулювання сучасних автоматизованих систем керування виробництвом в аграрній і харчовій промисловості.Питання, які розглядаються в даній роботі, відносяться до механіки потоків сипких матеріалів. Основна увага приділяється вільному гравітаційному потоку. В якості сипкого матеріалу розглядається зерновий матеріал.В роботі було розглянуто, як веде себе сипкий матеріал при вільному падінні з бункера у безповітряному просторі і, також, в повітряному. Приведені формули розрахунку швидкості потоку сипкого матеріалу в гравітаційному потоці.
Keywords: сипкий матеріал; бункер; сенсор; витрата; потік сипкого матеріала