КОМПОЗИЦІЙНІ СУМІШІ НА ОСНОВІ СИНТЕТИЧНИХ ПОЛІМЕРІВ І НАПОВНЮВАЧІВ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ 3D-ДРУКУ НИМИ - ПОЛІЩУК, АНДРІЙ; ПОЛІЩУК, ОЛЕГ; ЛІСЕВИЧ, СВІТЛАНА; УРБАНЮК, ЄВГЕН; РУБАНКА, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В статті зазначено, що використання композиційних матеріалів замість традиційних матеріалів дозволяє суттєво зменшити вагу виробу, при цьому не змінюючи характеристики міцності даного матеріалу. Визначено, що перспективними для використання в якості конструкційних матеріалів є полімерні композиційні матеріали на основі металевих порошків, високоміцних органічних (арамідних) і вуглецевих волокнистих наповнювачів з полімерною матрицею. Приведено класифікацію полімерних композиційних матеріалів за матрицею та наповнювачем. Зазначено, що найбільше розмаїття властивостей вдається отримати з використанням твердих наповнювачів різної природи (метали, кераміка, полімери) і структури. Встановлено, що при формуванні тих чи інших властивостей полімерних композиційних матеріалів має значення як вид наповнювача, так і форма та розміри частинок. Визначено, що композиційні матеріали знаходять застосування в адитивних технологіях, зокрема в 3D-друку. Наведено розроблену технологію друку сумішшю полімерного з'єднувача та наповнювача з використанням 3D-принтера, яка включає певні етапи. Для проведення експериментальних досліджень в якості матриці вибрано полімерні матеріали та тверді наповнювачі різної природи і описано їх властивості. Наведено розроблений екструдер, що друкує гранулами чи композиційними сумішами полімерних матеріалів та 3D-принтер, на який його встановлено. Наведено композиційні суміші для проведення експериментальних досліджень. Зазначено параметри надрукованих зразків, що будуть досліджуватися.
Keywords: полімер; металевий порошок; композиційний матеріал; 3D-друк; 3D-принтер; екструдер