ЕЛЕКТРОМАГНІТНЕ ЕКРАНУВАННЯ ЯК СПОСІБ ЗАХИСТУ ОБ’ЄКТІВ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ ВІД ВИТОКІВ ІНФОРМАЦІЇ ТЕХНІЧНИМИ КАНАЛАМИ - ПАВЛЕНКО, ЄВГЕН; СТЕПАНОВ, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В даній роботі був досліджений один із таких способів захисту інформації від її витоків технічним каналами, як екранування. В першій частині роботи були розглянуті теоретичні засади екранування: визначення та процес екранування, його види, головне завдання екрану, висвітлено поняття ефективності екранування, представлена залежність для розрахунку ефективності електромагнітного екрану, зроблена класифікація екранів за трьома ознаками: типу поля завади, матеріалу і конструкції, форми екрану, для кожної форми представлена залежність для розрахунку ефективності екранування магнітного та електромагнітного поля, представлена залежність для розрахунку глибини проникнення як величини, яка характеризує екрануючу дію матеріалу екрана.В другій частині роботи були розглянуто окремі види екранування: екранування електричного поля, залежність для розрахунку його ефективності, представлені основні вимоги, що пред’являються до електричних екранів, розглянуто принципи екранування низькочастотних та високочастотних магнітних полів, залежності для розрахунку ефективності їх екранування, представлені основні вимоги для магнітостатичних екранів, розглянуто екранування електромагнітних полів, основні механізми захисту від електромагнітних завад, представлена залежність для розрахунку ефективності екранування електромагнітного поля.В третій частині роботи розрахована ефективність екранування та глибина проникнення електромагнітного поля для магнітних та немагнітних матеріалів на заданих частотах при різній провідності та різних значеннях товщини стінок екрану, представлені графіки частотної залежності ефективності екранування при різних значеннях товщин екрану, показана частотна залежність глибини проникнення електромагнітного поля для різних матеріалів, зроблені висновки та рекомендації щодо вибору матеріалів для екранування на високих та низьких частотах, приведені деякі матеріали для екранування постійного магнітного поля  та високочастотного електромагнітного поля.
Keywords: технічний захист інформації; екранування; електромагнітне поле; ефективність екранування; екрануючі матеріали