ОНТОЛОГІЇ У ПРОЦЕСІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ - КАРПОВ, ІГОР; БУРОВ, ЄВГЕН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Прийняття рішень є ключовою діяльністю для керівництва в будь-якій організації. Для сприяння цьому процесу використовуються кілька методів прийняття рішень, у тому числі багатокритеріальне прийняття рішень, особливо, коли рішення стосується кількох зацікавлених сторін і кількох критеріїв. Ці методи, які оцінюють кожну альтернативу за набором критеріїв, зазвичай носять суб'єктивний характер. Однак, незважаючи на те, що вони є суб’єктивними, слід переконатися, що особи, які приймають рішення, мають якомога більше знань про альтернативи. Це включало б розуміння всіх наслідків кожної альтернативи та всіх ефектів цих наслідків. Це вимагає глибокого розуміння сфери, у якій приймається рішення. Організаційна онтологія забезпечує таке розуміння. Онтологія визначає загальний словниковий запас для дослідників, яким потрібно обмінюватися інформацією в галузі. Онтології використовуються в кількох галузях, включаючи штучний інтелект. Оскільки мета штучного інтелекту полягає в тому, щоб зробити машини достатньо складними, щоб інтегрувати зміст інформації, організація знань є дуже важливим кроком на шляху до досягнення цієї мети. Цей крок породив інженерію знань, яка значною мірою покладається на онтології як засіб представлення та організації знань. Виявлення наслідків для кожної альтернативи є надзвичайно важливою складовою всього процесу прийняття рішень. Вкрай важливо, щоб особа, яка приймає рішення, враховувала не лише прямі наслідки, а й намагалася визначити непрямі наслідки. Один із способів зробити це - визначити всі бізнес-процеси, на які вплине кожна альтернатива, а потім детально вивчити ці бізнес-процеси, щоб визначити повний ступінь (тобто наслідки) впливу на бізнес-процес. Однак, щоб зробити це ефективно, потрібно проаналізувати предметну область, що, у свою чергу, вимагає, щоб знання про предметну область були представлені в структурі, яка полегшує цей аналіз.
Keywords: прийняття організаційних рішень; багатокритеріальне прийняття рішень; онтологія; процес прийняття рішення