ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК САПОНІТОВОГО ГРАНУЛЯТУ - ГАНЗЮК, АЛЛА; МАСЛО, ЛЕСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В роботі проаналізовано тенденції ринку нафтопродуктів України. Для вирішення проблем паливного ринку потрібно розробити програми переходу на екологічні норми Євро, стимулювати підвищення якості нафтопродуктів, що виробляють в Україні, переглянути чинні галузеві стандарти на компоненти моторного палива. Експериментально досліджено вплив процесу гранулювання на сорбційні властивості отриманих гранульованих алюмосилікатів. Визначено основні експлуатаційні характеристики отриманого сапонітового грануляту, а саме: стійкість та міцність гранул у бензині на протязі заданого проміжку часу; оцінено водостійкість та нафтоємність сорбційних матеріалів на основі шарових алюмосилікатів. Показано, що активація природних сорбційних матеріалів кислотами не суттєво впливає на показники термостійкості і процеси деструкції в системі сапоніт-активатор, а гранулювання покращує міцнісні і фільтраційні характеристики природних сорбентів, збільшуючи швидкість фільтрації та тривалість фільтроциклу.
Keywords: адсорбція; нафтопродукти; хроматографія; октанове число; сапоніт; тиск насиченої пари