ОПТИМАЛЬНІ СИГНАЛЬНО-КОДОВІ КОНСТРУКЦІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНФОКОМУНІКАЦІЙНИХ РАДІОСИСТЕМ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ 5G ТА 6G - ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ, МИКОЛА; БОЛДИРЕВА, ОЛЬГА; ВАРГАТЮК, ГАННА; БУДАШ, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В статті розглянуто способи підвищення ефективності інфокомунікаційних радіосистем мобільного зв’язку, що включає підвищення спектральної ефективності та енергоефективності при застосуванні для телекомунікаційного радіообладнання. Здійснено порівняння значень коефіцієнтів блокових помилок для методів f-OFDM, W-OFDM та OFDM при змішаній нумерології висхідного та низхідного абонентських каналів доступу до інформаційних ресурсів телекомунікаційної мережі.
Keywords: низхідний канал; висхідний канал; відношення пікової потужності до середньої потужності; сигнально-кодова конструкція; позасмугове випромінювання; метод ущільнення сигналів; доплерівський зсув діапазону; міжсимвольні завади; схема модуляції сигналів