ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ШДЯХІВ ПІДВИЩЕННЯ КОРОЗІЙНОЇ СТІЙКОСТІ СТАЛЕВИХ ТРУБОПРОВОДІВ - МАКАРЕНКО, ВАЛЕРІЙ; МЄШКОВ, ЮРІЙ; СЕЛІВЕРСТОВ, ІГОР; ЛАЗОРИК, ВЛАДИСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Дослідженнями встановлена закономірність корозійної стійкості вуглецевих трубних сталей в умовах агресивних середовищ підприємств, яка визначається, в основному, вмістом і типом (складом) неметалевих включень в сталі. Показано, що корозійна стійкість трубних сталей тривалого терміну експлуатації залежить як від кількості неметалевих включень, так і від їх складу. Встановлено, що найбільш корозійно небезпечні в трубних сталях виявились кальцієві силікати та марганецьмісні сульфіди. Показано, що для забезпечення високої корозійно-механічної стійкості трубних сталей і подовження експлуатаційного безаварійного (проектного) ресурсу потрібно максимально знизити вміст НВ і очистити сталь від КАНВ, що досягається металургійним шляхом при виплавці і позапічній обробці трубних сталей. Із використанням математичного апарату дислокаційноï теоріï міцності розрахована енергія, необхідна для зародження мікротріщини в присутності каталізатора – водню, причому при швидкості росту мікротріщини υр.тр = 10-2 мм/с рухомості атомів водню в інтервалі температур +40…-30 °С цілком достатньо (коефіцієнт дифузіï DH≈10-4…10-6см2/с), щоб підсилювати корозійний розвиток тріщини в металі. Багаторічні дослідження аварійно-зруйнованих трубопроводів свідчать про те, що переважно місцями зародження дефектів будь-якого виду є зони листового прокату або зварних швів з аномально високою густиною неметалевих включень. У зв’язку з цим при виробництві листового прокату необхідно приділяти особливу увагу очистці сталі і модифікуванню неметалевих включень. Обробка сталі силікокальцієм чи РЗМ сприятиме глобулярності сульфідних НВ і підвищуватиме спротив проти руйнування резервуарів. Діючі нормативні документи (ТУ, стандарти) на виробництво листової сталі ці вимоги не регламентують.
Keywords: транспорт; корозія; труби; руйнування; напруження; мікротріщини; дифузія; дислокаційноï теоріï