ШВИДКОДІЙНИЙ АНАЛОГО-ЦИФРОВИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ З КОРИГУВАННЯМ ЧАСОВИХ ЗСУВІВ ІМПУЛЬСІВ ДИСКРЕТИЗАЦІЇ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; КИРИЛЮК, СЕРГІЙ; БРИЛЬ, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі запропоновано метод розширення динамічного діапазону швидкодійних аналого-цифрових перетворювачів (АЦП) на базі коригування часових зсувів імпульсів дискретизації. Наведена структура швидкодійного пристрою аналого-цифрового перетворення з багатофазовою дискретизацією, що базується на паралельному нарощуванні декількох каналів АЦП. Доведено, що зменшення динамічних похибок у швидкодійних АЦП можна досягнути шляхом мінімізації часових зсувів тактових імпульсів. При цьому здійснюється калібрування кожного каналу АЦП шляхом внесення регульованої затримки фронтів імпульсів дискретизації. Аналіз ефективності запропонованого методу підтвердив, що завдяки розробленому методу вдається розширити динамічний діапазон 8-розрядного швидкодійного АЦП на 15 дБ у смузі високих частот.
Keywords: швидкодійні аналого-цифрові перетворювачі; апертурна невизначеність; багатофазова дискретизація; динамічний діапазон