ШИФРУВАННЯ ТА СТИСНЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ АВТОРСЬКИХ ШАБЛОНІВ, КЕРОВАНИХ МАТРИЦЕЮ - РОЗЛОМІЙ, ІННА; НАУМЕНКО, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Стаття присвячена розробці нового підходу до побудови авторських шаблонів для задач шифрування та стиснення інформації. Використання авторських шаблонів забезпечує безпечний та ефективний спосіб шифрування та стиснення інформації, оскільки вони надають унікальний прототип шифрувального трафарету, який може використовуватись для широкого спектру застосувань.Запропонований метод побудови авторських шаблонів базується на статистичному аналізі англомовних текстів та використанні модулярних криптографічних перетворень чисел з заданого діапазону. Побудований авторський шаблон є прототипом шифрувального трафарету. Авторський шаблон забезпечує безпечний спосіб шифрування та стиснення інформації, оскільки символи розподіляються випадковим способом, що ускладнює дешифрування та розпакування інформації неавторизованими користувачами.
Keywords: шифрувальний трафарет; авторський шаблон; решітка Кардано; шифрування; стиснення інформації; матричні криптографічні перетворення