ВИКОРИСТАННЯ СКІНЧЕНО-ЕЛЕМЕНТНОЇ МОДЕЛІ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ БОКОВОГО ТИСНЕННЯ МАСИВУ СИПКОГО СЕРЕДОВИЩА НА ПІДПІРНУ СТІНКУ ПРИ ЇЇ ЗМІЩЕННІ - БАГРІЙ, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Задача визначення тиснення сипкого середовища на підпірну стінку залежно від її переміщень є важливою задачею будівельної механіки. Існуючі бездеформаційні методи дозволяють знаходити тільки значення тиснень в момент переходу матеріалу в граничний стан. Підпірні ж стінки, як й інші інженерні конструкції, працюють у дограничній стадії. Вказана інженерна задача розглянута для перевірки достовірності розробленої нелінійної моделі. В статті сформульоване математичне представлення крайової задачі, що моделювалась на експериментальному стенді. Розглядається плоска розрахункова область прямокутної форми, що заповнена матеріалом з нелінійними законами деформування. Задача полягає у визначенні напруженого стану області від дії власної ваги матеріалу і горизонтального зміщення стінки. При виборі розрахункової схеми для комп’ютерного розв’язання задачі максимально можливо враховувались умови роботи масиву піску в стендовому експерименті. Проведено порівняння результатів комп’ютерного моделювання задачі та паралельного великомасштабного стендового моделювання взаємодії жорсткої вертикальної стінки з дискретним матеріалом засипки.
Keywords: підпірна стінка; сипке середовище; внутрішнє тертя; граничний стан; плоска деформація