АНАЛІЗ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ В АДАПТИВНОМУ ГІДРАВЛІЧНОМУ ПРИВОДІ ВИВАНТАЖУВАЧА СТЕБЛОВИХ КОРМІВ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ШАПОВАЛЮК, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Розглядається питання підвищення ефективності роботи гідравлічного привода вивантажувача стеблових кормів  в умовах нестабільності параметрів кормового масиву та змінного технологічного навантаження на робочих органах. Зазначено, що практично на всіх технологічних машинах та обладнані сільськогосподарського призначення в основному використовується ручне керування силовими та кінематичними параметрами технологічного процесу, а наявне адаптивне керування в таких машинах і обладнанні або відсутнє або використовує спеціальні, складні адаптивні системи.Показано, що в більшості випадків методики проєктування гідроприводів робочого обладнання навантажувачів базуються на розгляданні плоских розрахункових схем. В якості зовнішніх навантажень розглядається гранична статична сила, або сила, що відповідає стандартним робочим навантаженням.Дослідження перехідних процесів, пов’язаних з різким зростанням навантаження на робочому обладнанні при інтенсивному заглибленні  робочого обладнання, показує, що динамічні зусилля можуть в 1,2–1,5 рази перевищувати їх статичний рівень. Подібне пікове навантаження призводить до аналогічних перевантажень гідропривода.Таким чином, процес формування навантажень, діючих на робоче обладнання машин при виконанні технологічних операцій, носить складний характер.Проведений аналіз показав, що створення приводів машин і обладнання, володіючих певними адаптивними можливостями можливе на принципах внутрінніх диференціальних зв’язків елементів їх структури. Метою процесу адаптації гідропривода є стабілізація змінного технологічного навантаження на робочому органі і узгодження параметрів руху робочого органу технологічної машини: головного руху і руху подачі.В результаті аналізу перехідних процесів, що отримані при обчислювальному експерименті було встановлено, що при певних параметрах адаптивний гідравлічний привод вивантажувача стеблових кормів працює стійко, а при деяких з’являються нестійкі режими роботи, що призводить до коливань тиску, швидкості та  подачі робочого органа. Можуть з’являтись вібраційні процеси, які можуть завадити виконанню функціональних можливостей.Зазначено актуальність даного типу досліджень на початковому етапі, яке дозволить значно розширити коло інженерних досліджень при проєктуванні, а також сприяє суттєвому скороченню об’єму експериментальних робіт, що в свою чергу призводить до зниження матеріальних витрат на розроблення нових гідравлічних систем.
Keywords: адаптивний гідравлічний привод; математична модель; перехідний процес; гідроциліндр; гідромотор; змінне навантаження; тиск; витрата