ДОСЛІДЖЕННЯ МЕРЕЖЕВИХ ЗАГРОЗ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАКСИМАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ДАНИХ ТА ІНФРАСТРУКТУРИ - ЛЕМЕШКО, АНДРІЙ; АНТОНЕНКО, АРТЕМ; КУВІК, НАЗАР; ГНЯДИЙ, ВЛАДИСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Мережі є системами, вразливими для зловмисників, оскільки їх основною функцією є полегшення віддаленого доступу та передачі даних. У розвитку технологій та збільшенні кількості підключених до мереж пристроїв, зростає кількість потенційних загроз для безпеки мережі. Це ставить перед інформаційними технологіями завдання постійного підвищення рівня безпеки мережі та зменшення вразливості до атак. Інформація в мережах має бути безпечною, щоб забезпечити ефективний зв’язок та обмін даними в мережі. Через проблеми та загрози для даних у мережах безпека мережі є одним із найважливіших аспектів інфраструктури інформаційних технологій. У зв'язку з тим, що безпека є однією з головних потреб в інфраструктурі інформаційних технологій, протягом багатьох років різні вчені проводили дослідження в цій області. У результаті під час побудови мережі розробляються заходи безпеки мережі, щоб зменшити можливість хакерів отримати доступ до захищених даних. Метою безпеки мережі є захист мережі та її компонентів від несанкціонованого доступу та зловживань, щоб надати користувачам безпечний та безпечний зв’язок. У цій статті представлено огляд останніх розробок у сфері мережевих загроз і заходів безпеки, а також перспективні напрямки досліджень. У статті розглядаються різні мережеві атаки та засоби підвищення безпеки мережевих даних. На основі аналізу останніх досліджень у цій статті обговорюються основні типи та категорії мережевих загроз і атак, яким піддається мережа. Наведено їх класифікацію та проведено детальний аналіз ознак. Цілі безпеки мережі можна представити трьома категоріями: підтвердження конфіденційності даних, підтримка повних даних, підтримка доступності даних. Велика увага приділяється методам захисту мереж від несанкціонованого доступу та впливу мережевих загроз. Базуючись на огляді досліджень мережевої безпеки, у статті наводиться перелік ефективних заходів безпеки мережі для запобігання мережевим вторгненням. У статті також наголошується на важливості своєчасного виявлення та реагування на мережеві загрози, щоб забезпечити найвищий рівень безпеки передачі даних в мережі. Розробка та застосування ефективних методів захисту є критичним елементом для забезпечення безпеки мереж та їх користувачів. Таким чином, нові ідеї в системах мережевої безпеки можуть бути представлені через аналіз опублікованих робіт для подальших досліджень.
Keywords: мережева безпека; захищені дані; типи і категорії загроз та атаки; заходи безпеки; запобігання вторгненням; апаратні брандмауери; програмні брандмауери; рівні безпеки мережі