ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ВАКУУМНИХ ЗАХВАТНИХ ПРИСТРОЇВ У ЛЕГКІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - РОМАНЕЦЬ, ТАРАС; НЕЙМАК, ВІТАЛІЙ; МАЙДАН, ПАВЛО; СМУТКО, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Робота стосується автоматизації технологічних процесів у легкій промисловості. Зокрема розглядається можливість оснащення промислових роботів та маніпуляторів безнасосними вакуумними захватними пристроями вакуумного типу. Проаналізовано існуючі технічні рішення вакуумних захватних пристроїв для плоских об’єктів малої жорсткості та складної форми. Отримано залежності зміни об’єму вакуумної камери безнасосного захвату в процесі маніпулювання, що необхідні для розрахунку конструктивних параметрів робочих органів цих захватів та для визначення технологічних режимів їх роботи. Також вказані залежності можу бути використані при аналітичному описі процесу натікання повітря в камеру безнасосного вакуумного захвату для визначення залежності часу натікання повітря у вакуумну камеру від конструктивних і технологічних параметрів захватного пристрою, а також від фізико-механічних властивостей об'єкта маніпулювання. Це дасть змогу проєктувати безнасосні вакуумні захватні пристрої для маніпулювання деталями взуттєвої промисловості, а також буде корисним при виборі режимів роботи захватних пристроїв такого типу.
Keywords: маніпулювання; промисловий робот; захватний пристрій; безнасосний захват; натікання повітря