МЕТАЕВРИСТИЧНІ МЕТОДИ НА ОСНОВІ ПОВЕДІНКИ СОЦІАЛЬНИХ ПАВУКІВ ДЛЯ ЗАДАЧ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ - НЕСКОРОДЄВА, ТЕТЯНА; ФЕДОРОВ, ЄВГЕН; АНТОНОВ, ЮРІЙ; НЕСКОРОДЄВА, АНАСТАСІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
На сьогодні актуальною задачею є підвищення ефективності внутрішнього аудиту діяльності мережевих виробничо-торгівельних систем в умовах застосування ІТ. Для забезпечення ефективності діяльності таких систем при прийнятті рішення щодо асортименту, обсягів і ціни купівлі-продажу застосовуються методи оптимізації. На сьогодні ці проблеми вирішуються за допомогою метаевристичних методів оптимізації, наприклад, на основі поведінки соціальних павуків. Класичні методи, що ґрунтуються на поведінці соціальних павуків, не враховують номер ітерації в операторі генерації рішення, що знижує точність пошуку рішення. Запропоновані в роботі методи дозволяють усунути зазначені недоліки. Обидва методи за рахунок використання динамічних параметрів виконують глобальний пошук на початкових ітераціях та локальний пошук на заключних ітераціях дозволяють підвищити швидкість і точність пошуку оптимального рішення. Запропоновані методи оптимізації на основі популяційної метаевристики можуть використовуватися для ідентифікації параметрів штучних нейронних мереж інформаційних моделей перетворення даних аудиту. Під час проведення чисельних досліджень, для оцінки ефективності запропонованих методів використовувалась функція Ackley.
Keywords: оптимізація; прийняття рішення; внутрішній аудит; метаевристичний метод; соціальні павуки