ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ КОНСТРУКТИВНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ГАЛТУВАЛЬНОЇ МАШИНИ НА РЕАЛІЗАЦІЮ РЕЖИМІВ РУХУ МАСИВУ В СЕРЕДИНІ РОБОЧОЇ ЄМКОСТІ ЗІ СКЛАДНИМ ПРОСТОРОВИМ РУХОМ - ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; ПАНАСЮК, ІГОР; БЛАЖЕНКО, МАРІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Зазначається, що переміщення робочого масиву в галтувальних ємкостях з різним характером руху може здійснюватися при каскадному, водоспадному, а також змішаному режимах руху. Представлено характеристику даних режимів руху робочого масиву, які можуть бути реалізовані у робочій ємкості, яка виконує складний просторовий рух галтувальної машини. Кожен режим руху робочого масиву є найбільш сприятливим для відповідних фінішних галтувальних технологічних операцій. Із використанням системи автоматизованого проектування «SolidWorks» проведені аналітичні дослідження впливу конструктивних особливостей галтувальної машини з додатковою рухомою ланкою коромислом з горизонтальною віссю обертання на реалізацію режимів руху масиву всередині робочої ємкості зі складним просторовим рухом. Встановлено, що реалізація режимів руху робочого масиву в середині ємкості галтувальної машини залежить від кутової швидкості обертання ведучого валу, масштабного коефіцієнту машини та коефіцієнту, який характеризує відношення відстані між осями робочої ємкості до відстані між осями вилки машини. Отримані математичні вирази для визначення граничної кутової швидкості ведучого валу галтувальної машини типу з додатковою рухомою ланкою коромислом з горизонтальною віссю обертання, що відповідатиме реалізації необхідного режиму руху робочого масиву, при його русі у даній ємкості. Отримані результати досліджень можуть бути використані на стадії проектування відповідного галтувального обладнання.
Keywords: галтувальна машина; робочий масив; кутова швидкість