ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ МЕТЕОРОЛОГІЧНИМ РИЗИКАМ - ХОБОР, ОЛЕКСІЙ; СЕНИК, АНДРІЙ; ЛИТВИН, ВАСИЛЬ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Навіть не замислюючись про це, більшість людей тією чи іншою мірою покладаються на погоду. Кожен хоча б раз замислювався над тим, чи можливо передбачити, що викликає головний біль, біль у суглобах та багато інших симптомів, спричинених метеозалежністю.Інформаційна веб-платформа допоможе метеозалежним людям підготуватися до погодних аномалій. Це, в свою чергу, призводить до відчуття безпеки людини, адже, наприклад, якщо людина знає, що завтра очікується відхилення від нормального атмосферного тиску, вона готова до тієї чи іншої загрози. Загалом, завдяки передбачуваності цих загроз та їх впливу на організм людини, немає потреби переживати про метеорологічні небезпеки, які позитивно впливатимуть на самопочуття людини, оскільки зменшать зайву тривогу та попередять ризики неочікуваного погіршення самопочуття чи самопочуття.Тому створення інформаційно-орієнтованої веб-платформи для прогнозування метеорологічних ризиків є потребою часу. Без перебільшення можна сказати, що це єдиний спосіб прорахувати можливий розвиток тих чи інших захворювань у метеозалежного населення, щоб не тільки запобігти негативним наслідкам хронічних захворювань, але й попередити летальні випадки.Тому побудова інформаційної мережевої платформи для прогнозування метеорологічних ризиків є вкрай важливою.У першій частині пояснюється важливість і значення прогнозування метеорологічних аномалій. У ньому також описуються та порівнюються існуючі програмні продукти для прогнозування певних типів даних, пропорційних метеорологічним аномаліям.У другому розділі описано інформаційні технології, що використовуються для створення інформаційно-орієнтованих веб-платформ. Наведено порівняльну характеристику двох популярних мов програмування та їх фреймворків для веб-додатків: Python (фреймворк Django) та Javascript (фреймворк Node.js). Також розглянуто основні бібліотеки, дистрибутиви та веб-редактори Python для створення веб-рішень. Зокрема, розглянуто ресурси для розробки користувацької частини (інтерфейсу).У третій частині описано процес розробки інформаційно-орієнтованої веб-платформи. Розроблено схему бази даних та реалізовано інтеграцію з одним із сервісів, перелічених у другій частині. Результати розробки опубліковані в хмарі та доступні в Інтернеті під зареєстрованим доменним ім'ям.
Keywords: інформаційна мережева платформа; мови програмування