ОЦІНКА ВПЛИВУ МУЛЬТИПЛИКАТИВНОЇ ЗАВАДИ НА ІМОВІРНІСТЬ БІТОВОЇ ПОМИЛКИ КОГЕРЕНТНОГО ПРИЙОМУ СИГНАЛІВ З БАГАТОПОЗИЦІЙНОЮ ФАЗОВОЮ МАНІПУЛЯЦІЄЮ - ТУРОВСЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР; МЕЛЕШКО, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В статі вирішується нове актуальне наукове задання щодо оцінки впливу мультипликативної завади на імовірність бітової помилки когерентного прийому сигналів з багатопозиційною фазовою маніпуляцією. Розроблено та подано модель оцінки впливу мультипликативної завади на імовірність бітової помилки когерентного прийому сигналів з багатопозиційною фазовою маніпуляцією. Подана модель основана на  імовірнісних характеристиках появи символьної та бітової помилки сигналу з багатопозиційною фазовою модуляцією відносно прийнятого рівня інтенсивності мультипликативної завади для різних значень співвідношень сигнал/шум на вході когерентного приймача.Результати оцінки імовірність бітової помилки когерентного прийому сигналів з багатопозиційною фазовою маніпуляцією при наявності в складі вхідного сигналу мультипликативної завади показали наступне. Мультиплікативна завада з відносним середнім значенням інтенсивності μ = 0,1, дисперсією амплітуди 0,01 та дисперсією фази 0,01 рад2 для 2-ФМ та 4-ФМ дає при імовірності бітової помилки 0,001 погіршення співвідношення сигнал/шум від 0,3 до 1 дБ. Для сигналів  з 8-ФМ та 16-ФМ це погіршання може становити від  2,5 та 5 дБ, відповідно. При збільшенні дисперсії флуктуацій негативна дія мультиплікативної завади значно зростає. У райсівському каналі на завадостійкість прийому сигналів з малою позиційністю (M < 8) більш істотний вплив мають флуктуації амплітуди, ніж фази. При M>8 вплив фазових флуктуацій на значення імовірності помилки суттєво зростає.Подані результати можуть бути застосовані при розробці нових та удосконалені існуючих телекомунікаційних систем, заснованих на технології передачі сигналів з багатопозиційною фазовою маніпуляцією.
Keywords: багатопозиційна фазова маніпуляція; завадозахищеність телекомунікаційної мережі; мультипликативні завади