ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ТРИВИМІРНОГО МОДЕЛЮВАННЯ У ЮВЕЛІРНІЙ СПРАВІ - РУБАНКА, МИКОЛА; ВИННИЧУК, МАРІЯ; ВИДОЛОБ, ДМИТРО; ПОЛІЩУК, ОЛЕГ; КАМЕНЕВ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Метою дослідження, висвітленого у цій публікації, є оцінка доцільності використання програмного забезпечення для тривимірного NURBS-моделювання Rhinoceros 3D у ювелірній справі на прикладі створення моделі однопрофільної каблучки з гравіруванням. Акцентовано увагу на проектному етапі створення ювелірних виробів. При проведенні досліджень використано комплекс загальнонаукових підходів: візуально-аналітичний, системно-інформаційний, сучасні методи досліджень механічних систем, аналізу наукової літератури та метод класифікацій. Наукова новизна полягає у розвитку інженерних методів проектування ювелірних виробів. Перелічено найбільш поширені комп’ютерні програми для тривимірного моделювання різних рівнів складності. На основі аналізу роботи дизайнера-ювеліра на проектному етапі створення ювелірного виробу встановлена доцільність використання комерційного програмного забезпечення для тривимірного NURBS-моделювання Rhinoceros 3D, частково розкрито особливості його використання та основні функціональні можливості. Виокремлено найбільш важливі фактори, що безпосередньо впливають на процес створення ювелірних виробів. Запропоновано алгоритм створення тривимірної моделі однопрофільної каблучки з гравіруванням в програмному середовищі Rhinoceros 3D та охарактеризовано основні його етапи. Сформульовано певні рекомендації щодо ефективного використання програмного забезпечення для тривимірного NURBS-моделювання Rhinoceros 3D у ювелірній справі, зокрема на проектному етапі створення ювелірних виробів. Встановлено, що використання сучасного програмного забезпечення дозволяє дизайнерам-ювелірам суттєво зменшити трудомісткість технологічних процесів виробництва ювелірних виробів. Запропонований алгоритм побудови 3D моделі однопрофільної каблучки з гравіруванням може знайти практичне застосування на конкурентоспроможних підприємствах галузі, які використовують в своїх технологічних процесах виробництва сучасні комп’ютерні програми для тривимірного моделювання.
Keywords: дизайн-проектування; ювелірний виріб; алгоритм; 3D модель; каблучка; програмний продукт; Rhinoceros 3D