МАСКУВАННЯ ВИХІДНОГО СИГНАЛУ, ВИЗНАЧЕННЯ МІНІМАЛЬНО НЕОБХІДНОГО РІВНЯ МАСКУЮЧОГО ШУМУ - ПАВЛЕНКО, ЄВГЕН; СТЕПАНОВ, МИХАЙЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В даній роботі розглядається один із потенційних способів захисту вихідного сигналу, що виходить за межі контрольованої зони, як результат одного з можливих випадків виявлення розвідувальним приймачем сигналу на фоні шуму, спираючись на існуючу математичну модель каналу витоку інформації із застосуванням радіотехнічної розвідки. В першій частині розглянуті основні положення використаної математичної моделі, що описує процес перетворення прийнятого розвідувальним приймачем електромагнітного коливання з метою прийняття рішення про наявність сигналу,  представлена нерівність для винесення рішення про наявність або відсутність детермінованого сигналу на фоні білого шуму, приведена функціональна схема оптимального приймача, описана залежність зв’язку між відношенням сигнал/шуму і ймовірністю виявлення сигналу оптимальним приймачем, розглянута графічна залежність ймовірності виявлення сигналу оптимальним приймачем з відношенням сигнал/шум,  а також один з можливих варіантів виявлення приймачем сигналу на фоні шуму  на основі якого у другій частині представлений потенційний спосіб для захисту вихідного сигналу.В другій частині розглядається можливість запобігання перехопленню інформації засобами технічної розвідки шляхом маскування сигналу, що виходить за межі контрольованої зони спеціально сформованим шумом. Представлена структурна схема перехоплення вихідного сигналу засобами технічної розвідки без використання маскуючого шуму. Сформовано відношення сигнал/шум при відсутності або наявності активної шумової завади, визначено мінімально необхідний рівень інтенсивності маскуючої завади. Представлена структурна схема перехоплення вихідного сигналу засобами технічної розвідки з використанням маскуючого шуму.
Keywords: технічний захист інформації; радіотехнічна розвідка; маскуючий шум; мінімальний рівень маскуючого сигналу; перехоплення сигналу; контрольована зона