ЩОДО ПИТАННЯ (НЕ)ПРАКТИЧНОСТІ МОДЕЛЕЙ СОНЯЧНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ - МАТУШКІН, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Необхідність наявності даних щодо сонячного випромінювання є необхідною у визначенні розмірів об’єктів сонячної енергетики. З огляду на широке застосування сонячної енергії для виробництва електроенергії, багато досліджень спрямовані на розробку моделей, що здатні оцінювати сонячне випромінювання з різних перспектив. Моделі прогнозування сонячного випромінювання можуть бути супутниковими, регресійними, статистичними, заснованими на штучному інтелекті або гібридними. Незважаючи на те що, під час розробки цих моделей отримані значні успіхи, деякі дослідники мають сумніви у їхній практичній застосованості. У цьому дослідженні робиться огляд існуючих моделей прогнозування сонячного випромінювання, а також надається перспективний і критичний аналіз стосовно того, наскільки вони є практичними та доступними з літературного погляду. Підкреслюється, що дослідники мають ретельно вивчити прогалини в дослідженнях, які є наявними, аби вдосконалити і впровадити деякі перспективні дослідження для подолання недоліків у моделях прогнозування. Важливо зазначити, що узагальнення моделей прогнозування сонячного випромінювання для місць, де немає вимірювальних інструментів, є складним завданням. Отже, ця стаття містить цінний інформаційний внесок для дослідників, практиків, інвесторів та всіх зацікавлених у розвитку та використанні моделей прогнозування сонячного випромінювання з метою підтримки розвитку сонячної енергетики.
Keywords: відновлювана енергетика; сонячна енергетика; сонячне випромінювання; модель глобального сонячного випромінювання; модель прогнозування