СТРУКТУРНИЙ АНАЛІЗ МЕХАНІЗМІВ ЧЕТВЕРТОГО КЛАСУ З ТРЬОМА СКЛАДНИМИ ЛАНКАМИ - КОШЕЛЬ, СЕРГІЙ; КОШЕЛЬ, ГАННА; ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; КОШЕЛЬ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Виконано структурне дослідження складного плоского механізму четвертого класу з одною ведучою ланкою та рухомим замкнутим контуром у вигляді чотирьохкутника, який утворений трьома ланками, що мають плоскопаралельний рух, та однією ланкою, яка обертається навколо нерухомої вісі. В механізмі контур утворений чотирма ланками: трьома шатунами, два з яких є складними ланками та мають розташування один напроти іншого та одного коромисла, який приймає участь в утворенні трьох кінематичних пар. Структурно сукупність шести ланок та дев’яти кінематичних пар, яка є основою складного механізму відноситься до групи ланок четвертого класу третього порядку. Розроблено можливі варіанти структурних груп ланок четвертого класу третього порядку з замкнутим контуром, в яких ураховувались характер кінематичних пар та їх місце розташування. Для різних варіантів структурних груп ланок отримано структурні формули будов механізмів четвертого класу за допомогою метода структурної зміни дійсної ведучої ланки механізму іншою умовно можливою. Отримані результати дослідження дозволяють визначити послідовність подальших досліджень механізму четвертого класу з однією структурною групою ланок вищого класу в вигляді механізму другого класу з трьома послідовно приєднаними структурними групами ланок відповідного класу.
Keywords: структурний аналіз; складний механізм; структурна група ланок; механізм вищого класу